Nem osso buco i stegeso eller gryde

 

Nem osso buco i stegeso eller gryde

Nem osso buco i stegeso eller gryde

Osso buco er velsmagende, med intens og kraftig smag. Kødet er så mørt, at det falder fra benene og bliver virkelig lækkert. Osso buco kræver ikke den store forberedelse, men tilberedningstiden er lang. Det er dog en nem ret, da den passer sig selv det meste af tiden. Sikkert er, alle med stor fornøjelse, vil spise af den lækre osso buko.
Arbejdstid 30 min
Tilberedningstid 3 t
Samlet tid 3 t 30 min
Ret Nem osso buco i stegeso eller gryde
Antal 4 personer

Udstyr

  • Stegeso eller stor gryde med låg (ildfast fad med sølvpapir kan også bruges)

Ingredienser

Osso buko

  • 0,5 dl olie
  • 4 skiver kalve eller okse skank i gode skiver 4-5 cm tykke
  • lidt mel
  • 1 stort løg i små tern
  • 3 fed finthakket hvidløg
  • 1 stor gulerod i tern
  • 2 tynde stængler blegselleri i tern
  • 1 lille persillerod i tern
  • 2 dl rød eller hvidvin (rødvin giver en lidt kraftigere ret)
  • 4 spsk tomatpuré
  • 1 oksebouillionterning opløst i 1 liter vand - eller 1 liter okse eller kalvesuppe/fond
  • 3 laurbærblade - eller 1 stængel rosmarin eller frisk salvie
  • 2 pastinakker skrællede i halve (kan undlades)

Gremolata / Persilledrys - kan evt undlades

  • 1 håndfuld persille, finthakket (brug evt minihakker)
  • 2 fed hvidløg, finthakket eller presset
  • 0,5 citron, revet skal herfra

Sådan gør du
 

  • Rens, skræl og skær grøntsagerne, så de er klar.
  • I kødet: Skær et snit, 1 cm dybt ned 4 steder i kanten på skankskiverne. Så får du skåret senen, som går rundt om skanken igennem. Derved krøller skiverne ikke sammen under stegning.
  • Steg skankskiverne i varm olie, en gryde, til de er godt brunede på begge sider. Tag dem op, krydr med salt og peber, og vend dem i mel
  • Steg løg og hvidløg i gryden på moderat varme, til de er klare. Tilsæt resten af grøntsager på nær pastinakkerne, og steg med løgene i et par minutter. Kom tomatpure ved, og vend rundt med grøntsagerne. Tilsæt vinen og kog ind, til væsken er næsten væk.
  • Du kan nu vælge, om du vil lave retten færdig i gryden eller i en stegeso - alternativt kan du bruge et ildfast fad med sølvpapir over. Ovn versionen holder bedre på væsken.
  • Gryde versionen: Kom skanskiverne i gryden godt ned imellem grøntsagerne.
    Ildfast fad/ stegeso: Hæld grøntsagerne henover kødet og fortsæt opskriften.
  • Hæld fond eller bouillon vand ved. Tilsidst tilsættes laurbær, rosmarin eller salvie blade. Sæt låg på din gryde, eller dit fad. Kog ved laveste varme under låg, eller braiser under låg eller tætsiddende stanniol i ovnen ved 160 grader, i ca 3 timer.
  • Imens bruner du de halve pastinakker på en pande, krydr med salt og peber. Put dem i osso bucoen, når der er 30 min tilbage af koge eller ovntid.
  • Den færdige Osso buco serveres med kartoffelmos, ris, pasta eller safranrisotto som i Italien.

Gremolata

  • Alle ingredienser renses og hakkes fint, herefter blandes det sammen. Gremolata kommes i en skål ved siden af. Kan drysse over hver portion.
Nem osso buco i stegeso eller gryde

Historien bag opskriften

Osso buco stammer oprindeligt fra Italien. Det afslører vinen i retten, og gremolataen som man traditionelt drysser ovenpå Osso buco. Ellers kunne Osso buco såmænd godt have været en dansk opfundet simreret. Det er en rigtig familieret, som alle elsker hjemme hos os.
2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering