Lækker opskrift på lammesovs til køllen
Lækker opskrift på lammesovs til køllen

Lækker lammesovs til lammekøllen

Jeg anbefaler, at du prøver den her lammesauce, næste gang du steger lammekølle, culotte eller andet ovnstegt lam.
Du får en fyldig flødesovs, som smager af mildt af lam, hvidløg og timian. Den er nem at gå til, og kræver ikke alverden når først du har stegt lam. Start med at stege løg, hvidløg imens lamme køllen er i ovnen, og fortsæt når du har taget køllen ud, så kan du lave saucen færdig imens dit lam trækker efter stegning.
Min familie elsker i det hele taget brun sovs, og den her er en favorit.
Har du en rest tilbage, så frys den ned, og server næste gang du laver lammefrikadeller- det er en treat😋.
Arbejdstid 20 min
Tilberedningstid 1 t
Samlet tid 1 t 20 min
Ret Lækker lammesovs til køllen
Antal 8 personer

Udstyr

  • Stegetermometer, bradepande med rist.

Ingredienser

  • 1 lammekølle
  • 75 g blødt smør
  • 2 fed finthakket hvidløg
  • 1 tsk tørret timian
  • 2 tsk groft salt, cirka
  • 0,5 tsk peber
  • 2 løg i halve
  • 2 store gulerødder skåret igennem på langs
  • 1 dusk persille
  • 2 laurbærblade
  • 10 røde cherrytomater eller lign.
  • 6 dl vand
  • 1 hvidløg
  • 1 spsk olie
  • 1 stort løg i tern
  • 1 stor gulerod i tern
  • 2,5 dl hvid eller rødvin
  • 2 timiankviste
  • 2,5 dl fløde evt madlavnings
  • 1 tsk dijon sennep
  • salt peber, sukker
  • maizena til jævning

Sådan gør du 

  • Start med at massere hvidløg, tørret timian, salt, peber og blødt smør ind i lammekøllen. Lad den hvile indsmurt i min 20 min.
  • Skær toppen af et helt hvidløg, sæt det i et lille ovnfast fad, hæld 1 spsk olie henover.
  • Læg lammekøllen på en rist, og sæt risten ovenpå på en bradepande. Sæt bradepande i ovnen i 15 min ved 225 grader, tag derefter køllen ud af ovnen. Skru ovntemperaturen ned til 160, og sæt hvidløget ind, det skal bage i 40 min.
  • Læg løg, gulerod, laurbær, persille, tomater og vand i bunden af bradepanden, under risten. Sæt bradepanden tilbage ind i ovnen til hvidløget, og steg køllen færdig til stegetermometer viser 62 grader. Tag køllen af risten, pak den ind og lad den hvile i min. 20 min.

Saucen

  • Steg løg og gulerod tern i en pande i lidt olie i en lille gryde.
  • Tryk feddene ud af det bagte hvidløg og kom dem ned i panden, med timiankvistene.
  • Tilsæt vinen, lad det koge ind til det halve.
  • Tilsæt væsken, fra bradepanden, (uden grøntsagerne) lad det koge ved god varme i 10 min. Skum evt fedt væk.
  • Tilsæt fløde og sennep, kog igennem ved svag varme i 10-15min, under omrøring. Tilsæt evt saft fra lammekølle pakken.
  • Sigt sovsen, jævn med maizena og smag til med salt, peber samt evt et drys sukker.
Lækker opskrift på lammesovs til køllen
0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering