Hveder med surdej. Den bedste opskrift.

 

Hveder med surdej. Den bedste opskrift.

Hveder med surdej

Langtidshævede hveder lavet på surdej, en opskrift som giver de mest lækre bløde smagfulde luftige hveder - som smager af håndværk og omhu. Dette er en opskrift, som klart løfter hvederne på et højere niveau. En opskrift til dig, som gerne vil bruge en smule ekstra tid på at få et fantastisk resultat. Husk blot at gå i gang i god tid, ikke mindst hvis du skal opstarte en ny surdej. Er du mere til en nem og hurtigere opskrift, prøv Varme luftige hveder.
Hvornår spiser man hveder? Hveder spises i tiden omkring Store bededag. Traditionen tro spises de aftenen før bededag eller om morgenen på bededag. Dog skal det siges, at hveder smager godt alle dage. De passer feks perfekt til en kop the eller varm kakao på en regnvejrsdag. Kun fantasien sætter grænser for, hvilken undskyldning man vil bruge, for at gå i gang med disse lækre hveder. Spis dem gerne ristede med et lag koldt smør, det gør dem endnu mere uimodståelige. Husk hveder kan fryses ned i god tid, så du ikke behøver at stresse hvis du feks får gæster.
Arbejdstid 30 min
Tilberedningstid 1 d 4 t
Samlet tid 1 d 4 t 30 min
Ret Hveder med surdej
Antal 18 hveder

Ingredienser

Fordej

  • 1 dl koldt vand
  • 200 g øko hvedemel
  • 20 g gær
  • lidt olie

Hvededej

  • 2 dl koldt vand
  • 2 dl koldt mælk, cirka
  • 0,75 dl surdej
  • 1 ærte størrelse gær
  • 2 æg
  • 750 g øko hvedemel, cirka
  • 1 spsk salt
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk stødt kardemomme
  • 60 g blødt smør
  • Evt mælk eller pisket æg til pensling

Sådan gør du 

Fordej

  • Opløs gær i vandet og bland hvedemelet i til en fast og lidt tør dej. Læg dejen i en oliesmurt skål med låg. Lad dejen hæve i køleskabet i 24 timer.

Hveder

  • Bland gær i vandet, tilsæt mælk og surdej tilsidst æg. Røres til det er blandet godt sammen. Bland de tørre ingredienser: mel, salt, sukker og kardemomme. Hæld blandingen i det våde og ælt det godt sammen. Herefter æltes fordejen ind. Tilsidst æltes det bløde smør godt ind i dejen.
  • Læg et klæde over dejen og lad den hæve et lunt sted ca 1,5 time til den begynder at hæve lidt.
  • Skær dejen i 18 stykker og form dem forsigtigt til runde boller. Sæt dem til hævning lunt i ca 2 timer i en bradepande med bagepapir, til de er ca dobbelt størrelse. De skal stå tæt med ca 1 cm i mellem, hvis muligt.
  • Kan pensles før bagning. Bages ved 200 grader alm ovn i ca 14 minutter. Hæld dem ud på en bagerist og lad dem køle af. Skæres midt over og ristes, hvorefter de spises med kold smør.
Hveder med surdej. Den bedste opskrift.
0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering