Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Skyl citronen, riv skal og pres saften ud. Hæld 3½ dl mælk og fløden i en gryde, tilsæt vaniljekorn, citronskal og citronsaft varm det op til kogepunktet. Der skal være små bobler i kanten, men ikke mere. Sæt gryden til side.
Pisk æggeblommer og sukker sammen med en elpisker, til det bliver luftig og hvidt. Hæld 1/3 af mælkeblandingen i æggemassen, imens du pisker. Sæt gryden med mælk tilbage på svag varme. Hæld æggemassen tilbage i gryden og lad cremen tykne under jævn omrøring. Det tager ca 10 minutter. Den må ikke koge! Når cremen trækker spor efter omrøring, er den klar. Sæt den til afkøling.
Blend bærrene i en blender sammen med 1 dl mælk. Si bærpuréen igennem en fintmasket si ned i den afkølede iscreme. Hæld iscremen i ismaskinen. Hvis du ikke har en ismaskine, hælder du i stedet den kolde iscreme i en metalskål og dækker den til med husholdningsfilm eller lufttæt låg og sætter den i fryseren. Efter 1 time tager du cremen ud af fryseren og pisker den godt igennem. Gentag proceduren 3 gange i løbet af 3 timer.
Mandelknas laver du ved at smelte sukkeret til en gylden karamel på en varm pande. Hæld mandler i og rist dem i 2-3 minutter. Hæld blandingen ud på bagepapir og lad den afkøle helt. Hak den med en skarp kniv til en grov mandelknas. Du kan vælge at tilsætte mandelknasen i isen eller drysse over ved servering.
Tag isen ud af fryseren ca 30 min før servering.