Go Back
+ servings
Fedtebrød

Fedtebrød

Mine absolut yndlings småkager overhovedet - hele året rundt. Denne opskrift er så nem og enkelt, at man næsten ikke kan forstå hvordan de kan smage så dejligt. Fedtebrødene er super sprøde udenpå og en smule blød kokossmag i midten. Disse har jeg pyntet med en glasur og drysset med tørret hindbær og hakket pistacie nødder. Jeg syntes det var hyggeligt med lidt julefarver, men du kan jo pynte dine fedtebrød med alt muligt forskelligt flot drys.
Arbejdstid 10 min
Tilberedningstid 10 min
Samlet tid 20 min
Ret Fedtebrød
Antal 20 stykker

Ingredienser

  • 100 g hvedemel
  • 50 g rørsukker
  • 50 g kokosmel
  • 100 g blødt smør
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 100 g flormelis
  • en smule pasteuriseret æggehvide - kan ersattes med vand
  • 2 spsk tørret hindbær og hakket pistacie nødder - kan undlades

Sådan gør du 

  • Bland hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en stor skål sammen med hjortetaksalt.
  • Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
  • Del dejen i tre lige stykker, som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen.
  • Læg bagepapir på bordet og placer pølserne på bagepapiret med behørig afstand.
  • Med hænderne eller kagerulle trykker/ruller du nu let den bløde dej ud til stænger, der er cirka 5 centimeter brede. Bag fedtebrødene i ovnen ca 10 minutter ved 200 grader almindelig ovnvarme.
  • Når du tager fedtebrødene ud af ovnen, løft hele bagepapiret med fedtebrødene over på et skærebræt med det samme.
  • Når fedtebrødene er afkølet lidt, bland flormelis og lidt pasteuriseret æggehvide, indtil du har den rigtige konsistens glasur. Fordel straks glasuren på fedtebrødene. Drys med tørret hindbær og hakket pistacie nødder, mens glasuren er våd.
  • Skær småkagerne ud på skrå med en skarp kniv, helst mens fedtebrødet stadigt er varmt.
Fedtebrød

Historien bag opskriften

Jeg har altid syntes at fedtebrød er et lidt mærkeligt navn, som ikke passer til småkagen. Opskriften er den samme, som min mor har lavet dem i flere årtier. Så man kan vel godt kalde den for en familieopskrift, selvom den nok er stort set lige som alle andre laver den. Min ændring jeg selv har fundet på, er pynten med hakkede pistacienødder og hindbær. De passer godt smagsmæssigt og har dejlige julefarver. Jeg tænker de fleste nødder og syrlige smage, vil passe godt til fedtebrødet. Derudover kan man jo drysse med alverdens krymmel og pulver. Kun fantasien sætter begrænsninger ;-)