Grovboller
Rigtig gode luftige og sprøde grovboller som mætter og smager skønt. Bland dine ynglings frø og kerner i og sæt dit helt eget præg.
Arbejdstid 30 min
Tilberedningstid 2 t
Samlet tid 2 t 30 min
- 1 dl havregryn
- 1,5 dl blandet frø og kerner af hvad du har
- 3 dl vand
- 2,5 dl mælk
- 25 g gær
- 0,5 tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 0,25 dl olie
- 1 æg
- 1,5 dl rugmel eller fuldkornshvedemel
- 0,5-1 kg hvedemel
- 1 sammenpisket æg
- frø eller kerner til drys
Hæld havregryn og kerner i en gryde med vand og kog ca 1 min. Tag gryden af varmen. Grøden tilsættes koldt mælk, salt og sukker samt æg og olie. Kontroller om temperaturen er håndlun (ca. 37 grader) ellers må man vente lidt.
Gær smuldres i et stort fad med lidt af den håndlune grød. Rør godt igennem. Herefter tilsæt resten af grøden og rør igennem.
Tilsæt den grove mel og rør sammen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen til rette konsistens. Ælt dejen godt i gennem. Stil til hævning et lunt sted, tildækket i ca 1,5 time.
Slå dejen ned og form til boller. Efterhævning på pladen i ca. 30 min. Pensl med æg og drys med kerner.
Bag ved 225 grader i ca. 15 min. Frys de boller ned, som ikke skal spises med det samme.