Go Back
+ servings

Karamel is

Den bedste karamel is. Den har flage salt, som giver en skarp kontrast til den søde karamel. Har du ikke ismaskine, rør i isen hver 30 min i fryseren.
Arbejdstid 40 min
Tilberedningstid 1 t
Samlet tid 2 t
Antal 800 ml

Ingredienser

  • 6 æggeblommer
  • 150 g rørsukker
  • 4 dl sødmælk
  • 4 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang

Karamel

  • 100 g rørsukker
  • 75 g piskefløde
  • 1 tsk flagesalt

Sådan gør du 

  • Først laves karamellen. Smelt sukkeret gylden i en gryde ved middel varme. Skrue en anelse op for varmen og tilsæt fløde langsomt under omrøring, mens at gryden stadig står på varmen. Fløde og sukker skal blive helt ensartet i konsistensen. Tilsidst tilsæt salt i og tag gryden af varmen. Lad karamellen stå i gryden.
  • Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Den tomme vaniljestang kommes i en ny ren gryde, sammen med mælk og fløde og det hele koges op til kogepunktet. I en ny skål, pisk æggeblommerne, vaniljekorn samt sukker grundigt sammen. Fjern vaniljestangen fra gryden. Hæld mælken i æggeblandingen langsomt og i en tynd stråle langsomt, mens der piskes, piskes indtil al mælken er rørt godt sammen med resten.
  • Blandingen hældes tilbage i gryden og varmes langsomt op, mens der hele tiden røres med et piskeris i gryden. Det skal op omkring de 85 grader, brug gerne et madtermometer eller hold bare godt øje med det. Det må ikke koge, men skal blot lige tykne en lille smule. Tag gryden af varmen og rør ca 1/3 af saltkaramellen i . Det kan være svært at røre ud. Bare lad det være og hæld iscremen i en beholder med låg, sæt det på køl og lad det stå der nogle timer.
  • Hæld cremen på ismaskine og lad den køre i 20 minutter. Tilsæt halvdelen af  den resterende saltkaramel i en tynd stråle rundt i isen og kør 5 minutter mere. Kom det sidste saltkaramel i isen, så isen bliver synlig stribet af karamellen. Pynt evt med nødder og mynteblade.
  • Lav isen mindst 2 timer før servering.